Intervju – Emelie Ockenström

Mini-bloggserien med examinerade studenter avslutas med Emelie Ockenström. Emelie drev under första tiden efter utbildnignen eget företag men jobbar numera på iProspect med PPC. Här berättar hon själv och ger sina tips till blivande digitala marknadsförare!

 

5 snabba med Emelie Ockenström

Onlinemarknadsföraren Emelie Ockenström

1. Var arbetar du idag och vilka är dina arbetsuppgifter? Hur hamnade du där?

iProspect sökte PPC konsulter och jag blev givetvis intresserad när jag så detta. Sökte och fick komma på en första intervju därefter fick jag komma tillbaka och redovisa ett PPC case. Det gick vägen och jag fick jobbet.Jag arbetar som Search Marketing ConsultantiProspect i Stockholm. Jag hjälper kunder med att synas i det köpta resultatet på Google, med sponsrade länkar även kallat PPC (Pay-Per-Click).

2. Vilken kunskap/erfarenhet/insikt från utbildningen har varit till störst nytta för dig under praktik och arbetsliv?

Jag skulle nog säga att praktikperioden gav mest kött på benen. Där fick man verkligen utöva sina färdigheter och utvecklas inom onlinemarknadsföring. Idag lär jag mig otroligt mycket på mitt jobb, varje dag lär jag mig något nytt! Det är först när du kommer ut i verkligheten som du inser att det finns väldigt mycket kvar att lära och frågan är om man någonsin kommer bli fullärd. Förmodligen inte eftersom jag jobbar med Google ;)

3. Vilka källor (bloggar, sajter, personer etc.) använder du för att hålla dig à jour med vad som händer i branschen?

Oj, det är lite blandat. Men här kommer några:

Bloggar

- Truly Therese (Skriver om digital marknadsföring)
- Helen Alfvegren (Skriver bl.a. om sociala medier)
- Sara Öhman (Skriver om onlinemarknadsföring)
- Nikke Lindqvist (Skriver om SEO)
- Google AdWords egna blogg
- AdWordsbloggen (Handlar bara om PPC och AdWords)

Sajter

- SEOMOZ
- iProspect
- Google adWords (Hjälpcenter för adWords)

4. Vad har du för arbetsrelaterade mål sett till en 5-årsperiod?

Blir en riktig PPC Ninja ;) Utvecklas inom de område jag jobbar med nu. Ett annat intresse jag har är SEO, jag hoppas få möjligheten att jobba lite inom de området också.

5. Om du får ge blivande Onlinemarknadsförare ett tips eller råd inför kommande praktik och arbetsliv, vad skulle det vara?

 • Du kan inte bli bra på allt inom onlinemarknadsföring på en gång! Välj ett område att fokusera på, något du brinner lite extra för.
 • Häng med på nätet- Googla, läs i forum, bloggar och var med i sociala nätverk. Försök hitta din målgrupp. Är du intresserad av t.ex. SEO- hitta sajter och bloggar som skriver om ämnet och följ de som skriver om SEO på twitter.
 • Blogga! Bli din egna expert och skriv om området du brinner för- det hjälper dig att utvecklas.
 • Ge dig sjutton på att du ska klara Google adWords certet. Klarar du inte de första gången, kämpa på, tillslut fixar du det. Har du certet är det lättare att få praktikplats och jobb!
 • Praktikperioden är viktig, här knyter du dina band. Knyter du dem bra får du säkert vara kvar :)
 • Satsa på sökbranschen, den växer som bara den nu. Det är där jobben finns!

Efter utbildningen hade jag väldigt höga förväntningar och sökte jobb som “Online Marketing Manager”, men efter ett tag insåg jag att de var svårt att få dessa jobb eftersom jag inte hade någon erfarenhet sen tidigare. Därför startade jag eget företag inom onlinemarknadsföring
(IMELON). Vilket var mycket lärorikt och givande. Jobbade under några månader med mitt egna, vilket inte var det lättaste, kunderna kommer inte till dig- du måste jaga dem!

För att göra en historia kort så slutade det med att jag hamnade på iProspect, vilket jag är glad över. Det är nu jag känner att jag hamnat rätt! Stort företag med kunniga och härliga kollegor i en bransch som ständigt växer- sökbranschen, kan inte bli bättre!

Sluligen gå på din magkänsla, vad känns rätt? Välj praktik och jobb efter det!

Stort lycka till allihopa, vi syns i onlineträsket!

/ Emelie

 

Snacka med Emelie?

Hemsida: emelieockenstrom.se
Twitter: @emOckenstrom

__________________________________________________________________________

Tack Emelie för att du ville dela med dig av din väg till jobbet och alla dina tips till blivande Onlinemarknadsförare!

Related Posts

Onlinemarknadsförare Louise Helen Pettersson

Intervju – Louise H...

Pontus Larsson

Intervju – Pontus L...

Werner Töniste

Intervju – Werner T...

About Ida Lindén
 • Maria Selling

  Fler bloggserier tack! Alltid skoj att ha något att se fram emot. :)

  • http://idalinden.se Ida Lindén

   Tack Maria! Vi får se vad det blir här näst.. :)

 • Pingback: Var håller onlinemarknadsförarna hus?