Intervju – Werner Töniste

Dagens featured examinerade student är Werner Töniste. Werner är en riktig internetnörd som pratar sin flickvän till sömns med SEO-strategier. Här delar han med sig av vad han arbetar med idag, vilka bloggar och personer han följer samt tips till nuvarande studenter.

5 snabba med Werner

1. Var arbetar du idag och vilka är dina arbetsuppgifter? Hur hamnade du där?

Werner Töniste

Jag jobbar med analys och strategi på webbstrategibyrån Carnaby Solutions. Jag tittar på kundens digitala närvaro och kommer med förslag på hur de kan förbättra den. Främst handlar det om deras webbplats som inte syns ute i Googles sökmotor. Jag analyserar alla problem och löser dem. Vips! Alla glada.

Efter att Nikke Lindqvist hade föreläst hos oss (OLM11) blev jag helt fast vid hans breda kunskap i området, hans tankesätt kring sökmotoroptimering och hans sätt att “nikkefiera” sökresultat. Den mannen vill jag jobba med, tänkte jag. Så jag sökte praktik på företaget han jobbade på och efter en väldigt kul praktikperiod jobbar jag nu kvar på Carnaby.

2. Vilken kunskap/erfarenhet/insikt från utbildningen har varit till störst nytta för dig under praktik och arbetsliv?

Jag tyckte så klart att sökmotoroptimering var roligast. Men variationen i utbildningen var ändå bra för att kunna få en bredare bild av hur man jobbar online.

3. Vilka källor (bloggar, sajter, personer etc.) använder du för att hålla dig à jour med vad som händer i branschen?

Nikke Index om sök ofc www.lindqvist.com/sokmotoroptimering
Mer förr. Nu sitter han bredvid mig och vi uppdaterar varandra. Många tankar och funderingar hamnar inte ens i bloggposter.

Search Engine Land
Search Engine Watch
SEOmoz
Inside Search
Google Operating System
Google Webmasters

Twitter:
Barry Schwartz – @rustybrick
Rand Fishkin – @randfish
Dharmesh Shah – @dharmesh

4. Vad har du för arbetsrelaterade mål sett till en 5-årsperiod?

Om fem år vill jag ha en så bred kunskap inom SEO att det inte finns något jag inte vet eller har ett svar på. Om jag kommer att jobba på ett företag eller köra eget vet jag inte än. Allt beror på hur marknaden ser ut och hur Google utvecklas.

5. Om du får ge blivande Onlinemarknadsförare ett tips eller råd inför kommande praktik och arbetsliv, vad skulle det vara?

Inför praktiken så rekommenderar jag att du letar dig till ett företag där kunskapsnivån är mycket högre än din egen. Några i klassen hamnade på företag där de fick lära personalen på företaget hur man jobbade med SEO. Det leder bara till att din utveckling segas ner och du tröttnar till slut. Fråga därför alltid innan du tar en praktikplats vad du kommer att få göra under dina 10 veckor. Fråga också vad framtidsplanerna är för företaget. Ska företaget expandera? Kommer du att få jobb om du är duktig eller är de bekväma med sina tre anställda? Lyssna också på er utbildningsledare David Nachmann. Han har bra koll på vilka företag tidigare elever suttit på och vad de fått göra under sin praktik.

/ Werner

 

Snacka med Werner? Du hittar honom bland annat här:

Twitter: @WernerToniste
Hemsida: wernertoniste.se

__________________________________________________________________________

Tack Werner för din tid! Fortsatt lycka till på Carnaby!

Related Posts

Lärdomar av en SEO-tävl...

Onlinemarknadsförare Louise Helen Pettersson

Intervju – Louise H...

Pontus Larsson

Intervju – Pontus L...

About Ida Lindén
  • http://www.rebeckahedmannorell.se/ Rebecka Hedman Norell

    Jättebra idé till bloggserie! Ska bli roligt att läsa vad alla tidigare onlinemarknadsförare sysslar med idag!