Lärdomar av en SEO-tävling

 

 

SEO tar tid!

 

 

Under det första grundläggande blocket i Sökmotoroptimering startade våra föreläsare en intern tävling i klassen som helt enkelt går ut på att ranka högst på ett givet ord. Tävlingar är rätt intressanta ur utbildningssynpunkt. Det funkar inte för alla, men för dem med tävlingsinstinkt kan det vara ett motivationsbete utan dess like. Nog har jag lärt mig en hel del kring SEO den senaste tiden, både genom aktivt uppsökande av information och insikter som kommit av sig själv.

Om det är något jag vill lyfta fram och tar med mig från den här tävlingen så är det framför allt att sökmotoroptimering är ett långsiktigt arbete. Det går att få snabba resultat, men hållbara resultat tar tid.

Det tar tid att bygga innehåll och det tar tid att arbeta med länkar. Framför allt tar det tid att bygga upp ett bestående förtroende hos Google. Jag har den senaste tiden följt SERP:en på det givna ordet flera gånger dagligen och sett sajter hoppa från #20 till nummer #7 och sedan lika snabbt ner igen inom loppet av ett dygn varför ögonblicksbilder av Googles sökresultat bör tas med en nypa salt, särskilt för nya sajter.

Min högst amatörmässiga observation är att Google tenderar att visa nyckfulla och inkonsekventa resultat för nya sajter. Jag antar att det är som när man lär känna nya människor. Det första intrycket, intrycket efter en konversation och intrycket efter 5 månaders arbete tillsammans är sällan desamma. Vi dömer andra människor fort och har låg tolerans mot dåliga sidor hos dem vi inte känner samtidigt som en simpel komplimang utan egentlig tyngd kan få oss att plötsligt känna stor tilltro till den andre. På samma sätt tror jag att Google har svårt på kort tid vikta 30 unga sajter mot varandra på ett rättvist sätt, sajter som proppas med länkar men som inte har något innehåll värt namnet. Sant? Jag vet inte, jag bara gissar.

Så, summa summarum: Tävlingar är bra för motivationen men SEO är ett långsiktigt arbete.

(Och ja, jag är bitter för att jag inte rankar som jag tycker att jag borde.)

/ Ida Lindén

Related Posts

Werner Töniste

Intervju – Werner T...

Utbildningen Onlinemarknadsförare vid Medieinstitutet

Onlinemarknadsförare ...

Onlinemarknadsförare Louise Helen Pettersson

Intervju – Louise H...

About Ida Lindén