Förra årets OLM:are tipsar

Intervjuade onlinemarknadsförare

 

Jag var nyfiken på vad som hände efter att första årskullen av Medieinstitutets Onlinemarknadsförare lämnat skolan bakom sig och bestämde mig för att kontakta några av dem för en liten intervju. De 5 intervjuerna resulterade i en hel hög med tips till blivande onlinemarknadsförare och jag tror bestämt det är på sin plats med en kort sammanställning. Grundat på de intervjuade onlinemarknadsförarnas samlade tips har jag klargjort 3 ledord för en framgångsrik karriär efter utbildningen.

Fokusera – Aktivera – Socialisera

Fokusera

Onlinemarknadsföring är ett brett område som täcker många olika delar av synlighet på nätet. Fundera på vad du är intresserad av och vad du är duktig på. Är du duktig på att tänka i ett helhetsperspektiv i termer om både branding och försäljning och få olika kanaler att samverka med varandra? Eller är du den som vill bli riktigt duktig på ett enskilt område och fördjupa dig på detaljnivå? Ett av tipsen är även att läsa jobbannonser. På det sättet får du en förståelse för vad som eftersöks i branschen och vilken typ av position som passar dig. Fundera, bestäm dig och sen – fokusera!

Ingen förväntar sig att du ska vara SEO-specialist, PPC-specialist och Sociala Medier-specialist samtidigt. Fokusera på de kvaliteter och egenskaper som gör dig unik och eftertraktad i en yrkesroll och utmana dig själv i att bli ännu bättre på just det. Sök upp bloggar, personer och företag som är duktiga inom ditt område och lär dig av dem.

Aktivera

När du vet vad du vill, se till att aktivera dig! Googla, läs bloggar, blogga, undersök, testa, gör fel och testa igen. Trots att utbildningen ger en god grund att stå på är den inget annat än en låda med verktyg där du själv är snickaren (min egen liknelse). Du kommer aldrig att lära dig driva trafik på nätet om du inte själv testar vad som fungerar för din specifika målgrupp. Internet är föränderligt ifråga om både användarbeteende och tekniska möjligheter, men det är också det som är charmen med Internet, och att möjligheterna att testa teorier och tankar är oändliga. Lyssna på kunniga människor men lita inte blindt på att det är den enda sanningen utan att själv ha testat och bildat dig en egen uppfattning.

Socialisera

Vi har hört det förr och de intervjuade onlinemarknadsförarna understryker det ytterligare – att socialisera och bygga på ditt personliga nätverk kommer att hjälpa dig mycket. Utnyttja praktikperioden, gå på branschträffar, seminarier och andra tillställningar och prata med människor. Glöm inte heller att nuvarande klasskamrater mycket väl kan vara dem du söker jobb hos i framtiden. Omge dig av duktigt folk, offline och online.

____________________________________________________________________________

Håller du med? Har du fler tips? Kommentera gärna!

 

About Ida Lindén