Saras Workout – Exempel på engagerande blogginnehåll

I det här inlägget vill jag ge några tips på hur man skapar intressant och läsvänligt blogginnehåll, innehåll som engagerar och attraherar läsare. Jag kommer att slå ett slag för min gode vän Saras träningsblogg - Saras Workout - för att exemplifiera hur man med enkla medel skapar en blogg med kvalitativt innehåll.

Träningsbloggen Sarasworkout

Grovt förenklat menar jag att följande är viktigt att tänka på:

  • Konceptualisera bloggen
  • Variera innehållet
  • Interagera med läsarna
  • Bjud på dig själv och dina tips

1. Konceptualisera bloggen

Jag tror på att konceptualisera bloggen kring ett tema. Hjälp dina besökare att förstå vad din blogg handlar om. Ju förr besökaren förstår att denne hamnat rätt, desto bättre för besökaren och desto bättre för dig. Det bör inte vara några tvivel från besökarens perspektiv vad din sida handlar om och det ska vara lätt för läsaren att hitta det hen söker.

Sara har i sin meny delat in bloggen i tydliga kategorier som tillsammans bildar en enhet med variation – Träningspass & Övningar, Recept, Motivation och Gäster om träning. På det sättet får hon in olika delar kring temat träning som livsstil vilket ger bloggen fler dimensioner kring ämnet.

Saras Workout meny

2. Variera innehållet

Genom att variera innehållet och varva text med bilder, listor, tips, “så gör du”, videos etc skapar du ett innehåll som alltid bjuder på något nytt.  Genom att också låta dina inlägg baseras på olika grunder, t.ex. fakta, personliga reflektioner och egna upplevelser ger du bloggen liv och mångsidighet.

Sara skriver i sin blogg både om sin egen träning, tipsar om recept och reflekterar över vår tids kroppsideal samtidigt som hon försöker inspirera och motivera läsaren till ett hälsosamt liv. Att variera innehållet behåller läsarens intresse över tid och skapar värde för denne. Att använda widgets kan vara ett annat sätt att tillföra din blogg relevant meta-innehåll, till exempel genom Pinterest, Facebook-page eller Instagram. På så vis bidrar du också ytterligare till att konceptualisera bloggen.

Inspirationsbilder PinterestTräningsplaylist Spotify      Saras träning & hälsa på Instagram

 3. Interagera med läsarna

En av ingredienserna i Saras Workout som gör bloggen framgångsrik tror jag handlar om användande av en tonalitet som inbjuder till interaktion och samhörighet. Sara skriver till sina läsare och inbjuder dem att dela med sig av sina upplevelser och erfarenheter kring det hon skriver om. Sara anordnar dessutom ibland tävlingar och bjuder in till event som ytterligare bidrar till att skapa gemenskap och aktivitet istället för läsare som passiva mottagare.

Utöver bloggen kommunicerar Sara också med sina läsare via flera andra medium som Instagram, Twitter och nu senast på Facebook där hon skapat en Facebooksida för bloggen. På så vis knyter hon sin läsare till sig i fler medier och ger dem också möjlighet att följa henne utifrån egna preferenser.

Saras Workout på Facebook

4. Bjud på dig själv och dina tips

Om du vill att dina vänner ska komma över och hälsa på bör du kanske också bjuda dem på en fika när de kommer. Ge dina läsare dina bästa tips och låt dem få en inblick i det du gör. Läsare uppskattar ärlighet och att prata om svåra saker kan vara lika så viktigt som att visa på din framgång. Bjud därför på dig själv och ge dina läsare det där lilla extra.

Saras workout tipsar

__________________________________________________________________________

Läs mer:

Sara Öhman är specialist inom sociala medier och content marketing och har under flera år arbetat med att skapa relevant, intressant och trafikdrivande innehåll för webben. Läs gärna mer om hennes tips för att skapa bra content och driva trafik till sin blogg.

 

About Ida Lindén