SEO-guider för nybörjare

För dem som letar SEO-guider för nybörjare kan nätet kännas som en djungel med oändligt många tips och trix för att lära sig grunderna i att sökmotoroptimera sin sajt. Bland resultaten finns många föråldrade och kanske framför allt ofullständiga guider. För nybörjaren kan det kan vara krångligt att leta sig mellan flera sajter för att få svar på de grundfrågor som finns. Av den anledningen skulle jag vilja lyfta fram några guider som jag själv tycker täcker grunderna och som dessutom är lätta att läsa. De har enligt mig lite olika fokus men kompletterar varandra bra.*

Googles egna grundhandbok för sökmotoroptimering

Naturligtvis. Googles egna grundhandbok för sökmotoroptimering har fokus på sajtens användarvänlighet ur besökarens perspektiv samt knep för att få sökmotorn att förstå vad sajten handlar om. Guiden talar bland annat om hur man bör bygga upp sin sajt strukturellt med exempelvis navigering och URL:er samt titlar och meta descriptions för att ge sajten en god grund att stå på. Guiden är strukturerad och tydlig och ger samtidigt läsaren möjlighet att genom länkar och genvägar läsa mer inom ett specifikt område. Googles starter guide innehåller ofta tips om vad som är bästa praxis respektive vad som bör undvikas.

Sokmotorkonsult.se – SEO-skolan

Sokmotorkonsult.se  har skapat vad de kallar för SEO-skolan, helt enkelt en guide för nybörjare som vill förstå sig på grunderna i sökmotoroptimering. SEO-skolan är välstrukturerad, omfattande och samtidigt skriven på en begriplig nivå. De övergripande områden som tas upp är Analys, On page, Länkstrategi och Utvärdering. Till skillnad från Googles egna guide fokuserar Sökmotorkonsult mer på värdet av länkar. Vidare uppdaterar sokmotorkonsult.se löpande med nyheter och annat som är aktuellt kring sökmotoroptimering. Jag gillar framför allt att de alltid kategoriserar sina artiklar efter kunskapsnivå, t.ex genom artiklar som då och då går ”back to basics” eller påminner om vad som de menar är grunderna i enkel SEO.

Beginners guide från SEOmoz

SEOmoz har skapat en mycket omfattande SEO-guide för nybörjare som de kallar just “Beginners guide to SEO“. Guiden består av 10 kapitel med allt ifrån hur sökmotorer vs. människor interagerar med en sajt till sökords-research till sajtstruktur, länkbygge och myter och missförstånd kring hur sökmotorer fungerar. Guiden är mycket snyggt gjord illustrativt och blir därför också enklare att ta sig igenom trots omfånget.

Observera att valen bygger på högst personliga bedömningar utifrån läsbarhet och omfång. För eventuella faktafel hänvisar jag till respektive utgivare.

Har du fler tips på liknande SEO-guider för nybörjare? Tipsa mig gärna!

/

About Ida Lindén